När Microsoft lanserade sitt operativsystem Windows i sitt första format under 1980-talet kunde de knappast ana vilken succé det skulle bli, och vilken enorm marknadsandel som Windows skulle få på marknaden för operativsystem. Nu vet vi att Windows är det mest populära systemet för användare för världen över – så när Windows 7 lanserades 2009 var förväntningarna enorma. Med facit i hand kan man konstatera att de i mångt och mycket levde upp till dem, och fördelarna med Microsofts hittills snyggaste operativsystem är många.

 

Föregångaren till Windows 7 hette Windows Vista, och det blev inte den framgång som Microsoft hoppades på. Problemen var många efter den haussade releasen, och det tvingade Microsoft att finslipa sitt nästa systemsläpp till perfektion. Resultatet blev Windows 7, där den största skillnaden gentemot tidigare versioner är snabbheten. Man skulle lätt kunna tro att mjukvaran blir mer avancerad och komplicerad när hårdvarans utveckling går i en rasande takt, men det är bara under ytan. Visst har Windows 7 en fascinerande komplex programmering i grunden, men för användaren ska operativsystemet upplevas snabbt, enkelt och smidigt att navigera.

 

Att Microsoft har lagt fokus på användarvänligheten märks också i gränssnittet. En funktion som jump lists – som ger användaren snabbare tillgång till program och mappar – har reducerat uppstartstider för applikationer, och det är en funktion som tillkommit för Windows 7. När IDG gjorde ett test uppskattade de att 95 % av alla sidor, mappar och program som du vill nå dagligdags fanns max två klick bort. Trots att Windows plockade bort den klassiska startmenyn har tillgängligheten och åtkomligheten alltså ökat för användaren.windows-7

 

För företag har lanseringen av Windows 7 inneburit att arbetslivet har förenklats väsentligt. Med det nya operativsystemets snabbhet kan anställda världen över effektivisera sina arbetsdagar och se till att mindre tid går åt att vänta på långsam mjukvara och leta efter program på datorn. Ett av de första företagen som plockade in Windows 7 var Lantmännen. De valde att hoppa över Windows Vista, så efter att ha arbetat i Windows XP valde de att tidigt hoppa på tåget med Windows 7. Det har de inte behövt ångra. Förutom de nämnda fördelarna med ökad snabbhet och enklare navigation har också en så enkel sak som att batteritiden på de bärbara datorerna förbättrats lett till att mer tid kan läggas på de rätta sakerna – och datastrulet har slutat stjäla värdefull arbetstid.

Taggar