Alla som äger en PC idag är med högsta sannolikhet medvetna om behovet av att skydda sig mot hot och attacker mot datorn, till exempel i form av skadlig kod, som virus och maskar. Vilket skydd man behöver kan variera beroende på vilket operativsystem man har. För Windows 7 finns till exempel vissa säkerhetsåtgärder inbyggda redan från början.800px-Windows_Defender

Dessa säkerhetsåtgärder är aktiva från det att du sätter på datorn för första gången, vilket innebär att du är skyddad i viss mån redan från början. Du får ett val vid uppstart att inaktivera automatiska uppdateringar av Windows, men av säkerhetsskäl är det absolut att rekommendera att behålla automatiska uppdateringar påslagna. Icke uppdaterad mjukvara innebär nämligen att det kan uppstå säkerhetsbrister som hackers kan utnyttja för att ta sig in i datorn.

Det du har från början i din dator med Windows 7 är ett skydd mot spionprogram och en inbyggd brandvägg. Det program som skyddar mot attacker av spionprogram kallas Windows Defender, och har funnits sedan Windows Vista. Det är ett program som är värt att hålla aktivt, eftersom du som användare knappt kommer att märka att det är igång; det stör inte datorns övriga processer och verkar i det tysta. Du kan välja att antingen söka igenom datorn manuellt, eller ställa in programmet så att det genomför sökningar regelbundet. De ursprungliga inställningarna i programmet gör att det agerar olika beroende på hur allvarligt det uppfattar ett intrång. Dessa inställningar kan du också ändra manuellt.

Brandväggen har även den funnits i tidigare versioner av Windows, men nu har den gjorts lättare att använda och konfigurera. Grundinställningarna gör att brandväggen tillåter att program kommunicerar från din dator, men inte till: den blockerar all trafik in. Om du vill ändra på någon av brandväggens inställningar gör du det enkelt via Kontrollpanelen, där du hittar en ikon för Windows Brandvägg.

Dessa funktioner är dock inte tillräckligt för att man ska vara helt skyddad när man surfar på internet. För det krävs att man installerar ett antivirusprogram utöver Windows egna säkerhetsåtgärder. Om du är en van internetanvändare som vet hur man surfar försiktigt och säkert kan det dock räcka med ett gratis antivirusprogram.

Taggar