Windows 10 är den senaste versionen av Microsofts operativsystem, som följde efter Windows 8.1. Det släpptes den 29 juli 2015, och är i skrivande stund fortfarande gratis att ladda ned för uppdatering om man redan har en dator med operativsystemen Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1. Det kommer enligt Windows bara att vara gratis under en begränsad period.

Windows 10 är uppbyggt för att skapa en gemensam plattform mellan Microsofts olika enheter, till exempel PC-datorer, Xbox One och Windows Phone. Windows 10 introducerar också ett antal nyheter jämfört med de tidigare versionerna av operativsystemet, förutom ett helt nytt gränssnitt. En av de mest uppenbara nyheterna är att Windows 10 har en ny webbläsare. Istället för Internet Explorer får man nu Edge, som bland annat har den nya funktionen att man kan skapa anteckningar på de webbsidor man besöker, och dela dessa med sina vänner. En annan nyhet är att den digitala assistenten Cortana, som tidigare funnits i Windows Phone 8.1, har byggts in i operativsystemet för datorer. Denna funktion, tillsammans med Windows Holographic, ger operativsystemet en futuristisk känsla. Med Windows Holographic kan man med hjälp av en hjälm kopplad till datorn se hologram, och skapa egna hologram i programmet HoloStudio.Virtual_Desktops_in_Windows_10

Trots dessa innovationer och tekniska framsteg har dock många varit skeptiska till Windows 10. Det beror framförallt på att operativsystemet är skapat för att spionera på dess användare. I och med Windows 10 satsar Windows på att tjäna pengar på den information operativsystemet samlar in om dig. Google har länge använt sig av samma teknik, och uttrycket ”När något är gratis är det du som är produkten” kan med fördel appliceras på situationen. Genom att Windows 10 kartlägger allt du gör, de sajter du besöker, vilken musik du lyssnar på och vilka platser du besöker, kan de sälja vidare denna information om dig för att skapa reklam som riktar sig till just din profil.

Denna taktik är dock som nämndes ovan ingen nyhet, eftersom Google har använt sig av den under flera år. Det som upprör många inom IT-världen är istället att Windows inte har varit öppna med dessa ”spionfunktioner” i sitt nya operativsystem, och att de är svåra att stänga av om man inte vet exakt hur man ska göra.

Taggar