När vi har kommit en bra bit in i 2010-talet tycker vi att operativsystemet Microsoft Windows känns som en självklarhet. Majoriteten av alla PC-datorer som säljs i dag har Windows – i någon av dess alla upplagor – som förinställt val, och med verktyg som Office-paketet har Microsoft lyckats med att göra sitt operativsystem till det mest populära genom tiderna. Ändå fanns det en tid när även Bill Gates och hans idéer var i sin linda. Visst har Windows framgångskurva pekat stadigt uppåt ända sedan lanseringen, men under de tidiga åren var dess utbredning inte alls lika massiv som den är i dag.

 

Det var på 1970-talet som grundarna Bill Gates och Paul Allen insåg persondatorns potential. På den tiden var datorer stora, långsamma och – framför allt – exceptionellt dyra, så någon efterfrågan bland den stora massan efter ett bra operativsystem fanns inte. Med sin unika förmåga att förutse den teknologiska utvecklingen slog dock Gates och Allen fast att i takt med sjunkande priser på hårdvara kommer datorn snart att flytta in i var mans hem. Nu, ett 40-tal år senare, använder sig mer eller mindre varenda arbetsplats av datorer, det står en i de flesta hem i den industriella världen, och historien visar att visionärerna på 1970-talet fick rätt.Gates

 

Förlagan till Microsoft Windows, som vi känner den i dag, hette MS-DOS och var till stor del baserad på kodspråk. Det innebar att det krävdes kunskaper i dataprogrammering för att kunna styra datorn, vilket exkluderade den okunnige dataanvändaren. Därför bestämde sig Microsoft för att utveckla ett operativsystem som är enklare att använda för nybörjaren – samtidigt som det finns stor potential att göra avancerade kommandon för experten. Resultatet blev Windows 1.0, som började säljas till allmänheten i november 1985. Det var första gången som användaren fick stifta bekantskap med Microsofts fönster – det är ju de som hjälper dig att växla mellan webbläsare, mappar och andra program på datorn. Det är också därifrån Windows tar sitt berömda namn.

 

Därefter har ett stort antal versioner lanserats, och varje uppgradering har tillfört något nytt. Windows 2.0, 3.0 och 3.1 var alla framgångar mellan 1987 och 1992, men den stora revolutionen kom när Windows 95 släpptes 1995. Det var första gången som Windows kom i 32-bitarsformat till hemanvändarna, och det dröjde bara ett par år innan det hade blivit världens mest sålda operativsystem. Med andra lanseringar som Windows 2000, Windows XP, Windows 7 och nu senast Windows 8 har Microsoft befäst sin ställning som leverantör av det mest populära operativsystemet någonsin.

Taggar